• alt="" data-bgposition="center center" data-bgfit="cover" data-bgrepeat="no-repeat" class="rev-slidebg">
  VELKOMMEN TIL
  OLANDSKAK
  Historien fortalt om de gamle mestre!
  Se mere
 • alt="" data-bgposition="center center" data-bgfit="cover" data-bgrepeat="no-repeat" class="rev-slidebg">
  Lær åbningsteori, midtspil og slutspil i
  SKAKSPILLET!!!
  Gennemspil det hele online!
 • alt="" data-bgposition="center center" data-bgfit="cover" data-bgrepeat="no-repeat" class="rev-slidebg">
  Gamle turneringer og matcher med de
  GAMLE MESTRE!!!
  Dem der var med til at skabe skakspillet!

Åbningsspillet i Skak

Åbne spil, halvåbne spil, lukkede spil og indiske systemer


Nedenstående viser, hvordan vi har valgt at opdele afsnittet omkring Åbningsspillet i skak.

 • De åbne spil: Vi gennemgår blandt andet Kongegambit, Italiensk parti, Skotsk, spansk spil med mere...
 • Halvåbne spil: I denne kategori undersøger vi Fransk part, Siciliansk parti, Caro-Cann, Skandinavisk med...
 • Lukkede spil: Her smider vi blandt andet Dronninggambit, Dronningbondespil, Katalansk under luppen...
 • Indiske systemer: Vi vil her kaste blikket på blandt andet, Kongeindisk, Dronningindisk med mere...

Åbningsspillet i skak

En åbning i et spil skak er en bestemt rækkefølge af de første træk i spillet, hvor brikkerne bringes i spil fra deres udgangsposition. De første træk kaldes åbningstræk eller åbningsspillet. I tidens løb har en omfattende mængde forskellige åbninger vist deres levedygtighed, mens mange andre er gået ud af brug eller blevet forkastet, fordi der er opdaget spillemåder, der har givet den ene eller anden farve en fordel.

De forskellige åbninger er dokumenteret i en omfattende litteratur om åbningsspillet, åbningsteori. Spilles der træk, som er velkendte og beskrevne, taler man om derfor om, at partiet følger bogen eller spilles efter teorien, og tilsvarende om at være ude af teorien, når et spil på et tidspunkt afviger fra den kendte åbningsteori. Hvis der i et parti (mellem dygtige spillere) spilles et nyt, uprøvet træk, taler man om en teoretisk nyhed eller bare kort om en nyhed. I visse åbninger findes analyser af spillet, som omfatter 30 eller flere første træk, som anses for at være de bedste for begge sider. Skakmestre bruger ofte år på at studere åbninger og må fortsætte med det, så længe de er aktive spillere, eftersom åbningsteorien til stadighed undergår ændringer og forbedringer.

De mange forskellige åbninger har vidt forskellig karakter, fra rolige åbninger med positionsspil til åbninger, der hurtigt giver anledning til vilde, taktiske forviklinger og kombinationer. Dygtige spilleres valg af åbning afgøres derfor af, hvilken type stilling, de selv foretrækker at spille – og deres kendskab til modstanderens tilsvarende præferencer.

Åbningerne har i tidens løb fået navne som f.eks. spansk, siciliansk og modtaget dronningegambit. Disse navne kan eksempelvis referere til den spiller, som har introduceret åbningen eller anvendt den særlig meget, eller til stedet, hvor den spilledes først etc. Navngivningen er kun en hjælp til at genkalde sig åbningen og lette identifikationen af den ved omtale eller beskrivelse.

Til dette formål findes også andre systematiseringer. Som overbegreb, der bestemmes af hvids første træk, tales om åbne, halvåbne og lukkede spil, idet disse betegnelser henviser til, om åbningen typisk giver anledning til bevægelige eller mere eller mindre fastlåste bønder. I den omfattende åbningsteori er der udviklet systemer, som kategoriserer åbningerne efter hvids første træk, sorts svar på det, hvids næste træk osv. osv.

Inddelingen af Åbningsspillet

Nedenstående viser hvordan vi har valgt, at opdele afsnittene omkring Åbningsspillet i skak.

De første få træk i et skakparti kan være nogle af de vigtigste træk, du laver. I løbet af disse træk forbereder du dine planer og kæmper om brættets centrum. De fleste nybegyndere behøver ikke at lære præcise åbningstræk udenad, men bør i stedet fokusere på gode åbningsprincipper: kontrol over centrum og udvikling af officererne. Det er dog nyttigt at kende visse åbninger, da de kan være almindelige, og da de hjælper dig med at udvikle gode planer. Men du bør ikke blive for afhængig af udenadslære, da du hurtigt kan komme på afveje.

Nogle af de bedste skakåbninger til begyndere er:

Italiensk åbning: Det italienske parti begynder med 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4. Pointen er at vinde kontrol over centrum i en fart med din bonde og springer, og derefter placere din løber på dens bedste felt. Du gør samtidig klar til at rokere i sikkerhed.

Siciliansk åbning: Det sicilianske forsvar er det mest populære valg med de sorte brikker blandt aggressive spillere. Hvid vil ofte spille 2.Sf3 og 3.d4, hvilket vil give mere plads i centrum. Det tillader dog også sort at bytte sin løberbonde af mod hvids centrumsbonde.

Fransk åbning: Det franske forsvar er en af de første strategiske åbninger, enhver skakspiller bør lære. Efter e5 fra hvid (nu eller senere), vil begge spillere have bondekæder. En af risiciene ved det franske forsvar er, at c8-løberen kan være meget svær at udvikle.

Spansk åbning: Spansk er en af de ældste og mest klassiske af alle åbninger. Den har sit navn efter en spansk biskop, som skrev en af de første skakbøger. Spansk angriber den springer, som beskytter e5-bonden. Hvid håber at kunne bruge dette angreb til at opbygge et større pres på det sorte centrum.